Pagina's

zondag 13 oktober 2013

Leesvoer voor de regenachtige zondag

Soms heb je een boek dat je echt aanspreekt en waar je later nog over nadenkt. Ook boeken over voeding en een gezonde levenstijl kunnen dat effect hebben. Ok, misschien mijmer je daar iets minder bij weg dan bij een goede roman, maar ze kunnen zeker verandering teweeg brengen! Elk boek heeft delen waar ik enthousiast van word en delen waar ik sceptisch tegenover sta. Ik probeer uit elke overtuiging elementen te pakken waarvan ik denk dat het voor mij zal werken en die ik zelf ook daadwerkelijk toe zou kunnen passen. Al met al een gevarieerd lijst aan boeken!




Mijn favoriete boeken over voeding en een gezonde levenstijl op dit moment:

1. De Voedselzandloper
2. Broodbuik
3. Goed in je vel met de vijf elementen, voeding volgens de 5 elementen
4. 100% Gifvrij
5. Eet jezelf mooi, slank en gelukkig
6. Handboek voeding en gezondheid


De Voedselzandloper - Kris Verburgh
De Voedselzandloper is een van de boeken die me heeft geleerd anders naar voeding te laten kijken, Kris Verburgh geeft duidelijke uitleg over zijn idee van gezonde voeding. Niet om af te vallen, maar om veroudering en de daartoe behorende kwalen en ziekte te voorkomen. Een heldere kijk op zaken en makkelijk toe te passen. Deze week is het Voedselzandloper Kookboek uitgekomen! Hoewel ik het nog niet in mijn bezit heb, heb ik het wel al ingekeken en het ziet er veel belovend uit. Mooie foto's, geillustreerde uitleg tussen de recepten door en (heel belangrijk!) recepten die ook echt in het dagelijks leven toe te passen zijn.




Broodbuik - William Davis
Broodbuik is geschreven door preventiecardioloog William Davis. In zijn boek legt hij uit dat niet alleen mensen die een tarweallergie of coeliakie hebben, last kunnen heben van de effecten die tarwe op ons lichaam hebben. Niet alleen brood is de grote boosdoener in dit boek, maar alle producten van tarwebloem en tarwemeel. Daarnaast mogen producten als fruit, peulvruchten, gedroogd fruit en maismeel alleen berperkt worden gegeten. Ik ben nog bezig in dit boek, maar ik vind het verrassend om te lezen hoe onze alom gerespecteerde tarwe bij zou kunnen dragen aan klachten als vermoeidheid en buikklachten.



Goed in je vel met de vijf elementen - Barbara Temelie
Een paar jaar geleden heb ik een aantal avonden een introductiecursus gevolgd over de Vijf elementen voedingsleer. De voedingsleer komt oorspronkelijk vanuit de Chinese geneeskunde, waarbij de nadruk ligt op de Ying Yang; balans. Niet alleen het lichamelijke aspect wordt in dit boek besproken, ook het geestelijke deel van een gebalanceerd leven komt uitgebreid aan bod. Zowel in het eerste informatieve gedeelte als later in de recepten, komt veel uitleg voor over het gebruik van kruiden en bepaalde voeding. Doordat deze benadering van voeding zo uitgebreid is, lees je elke keer als je het boek openslaat iets nieuws! 




100% Gifvrij - Julia Kang
In het boek 100% Gifvrij geeft Julia Kang uitleg over de gifstoffen die onze hormoonhuishouding ontregelen. Zo kun je lezen waar schadelijke stoffen in voorkomen en wat je ervoor in de plaats kan gebruiken. Hoewel ik op sommige punten (zelf je tandpasta maken bijvoorbeeld) zelf niet zover zou gaan, opent het wel je ogen over voedingsmiddelen die vol met toevoegingen zitten zonder dat we het ons realiseren. Om 100% gifvrij te worden heb ik nog wel een lange weg te gaan, maar ik heb al een hoop aan dit boek gehad en sta in de supermarkt toch etiketten te lezen op zoek naar e-nummers!





Eet jezelf mooi, slank en gelukkig - Amber Albarda
Allereerst wil ik even voorop stellen dat ik verliefd ben op de vormgeving van alle boeken van Amber Albarda. Ik heb alle boeken die ze tot op dit moment heeft geschreven en wat kan ik zeggen? Ik ben gek op haar manier van schrijven en hoe de boeken eruit zien. Amber beschrijft duidelijk hoe we onbewust veel dingen binnenkrijgen waar je eigenlijk niet op zit te wachten en ze laat je kennis maken met voedingsmiddelen als quinoa. Verder vind je in deze boeken heldere overzichten van bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker die in fruit zit. Echt een boek dat je aan het denken zet en dat je nadat je het van kaft tot kaft hebt gelezen, nog vaak uit de kast haalt.




Handboek voeding en gezondheid - Jan en Inge Dries
Dit handboek over voeding en gezondheid leert je alles over de Voedselcombinatieleer en is gericht op het verduidelijken van de positieve en negatieve combinaties van voeding. In duidelijke schema's staan aangegeven welke voedingssoorten wel en welke juist niet samen gegeten zouden moeten worden. Zo kunnen sommige combinaties elkaar tegenwerken als het gaat om de vertering en andere combinaties zorgen er juist weer voor dat voedingsstoffen beter opgenomen worden. Dit is een boek waar ik nog in bezig ben en dat voorlopig ook nog wel even zal zijn, want het is heel interessant maar zoveel informatie dat je het soms even weg moet leggen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten